Oldalak

2014. június 15., vasárnap

Würfelspiel Obst1-letölthető

Ezt a játékot egy szám- és egy színdobókockával játsszuk, és az összetett szavakat gyakorolhatjuk vele. Ahányast dobunk a számdobókockával, az annak megfelelő gyümölcsöt választjuk az első sorból. Amilyen színt dobunk, az annak megfelelő képet az első oszlopból. A kapott két szóból képezzük az összetett szavunkat. Tehát ha dobok egy négyest és egy lilát, akkor a megoldás: der Apfelsaft.
Az első oszlopban található szavak között van mindhárom névelőjű, hogy biztosan rögzüljön a gyerekekben, hogy ez határozza meg az összetett szó nemét.
Játszhatjuk úgy, hogy aki először mondja a helyes választ, az kap egy pontot, és meghatározott számú dobás után akinek a legtöbb pontja van, az nyert.
Vagy mehetünk sorban, mindenki dob egyet, mondja a választ, ha jó, kap egy pontot, ha nem, semmi. Aztán jön a következő. Csak ha már mindenkinek jól megy, akkor így nem lesz izgalmas, mert mindenkinek ugyanannyi pontja lesz.
Aztán bonyolíthatjuk a játékot úgy is, hogy minden gyerek kap egy ilyen táblázatot (méretéből adódóan nyomtathatunk egy oldalra kettőt), és helyes válasz esetén tesz egy x-et a megfelelő helyre. Akinek először összejön egymás mellett, alatt, vagy átlósan 3, az nyert. Ha lelamináljuk a lapot, és táblafilccel dolgoznak a gyerekek, akkor le lehet törölni elvileg, és akárhányszor felhasználható. Gyakorlatilag meg figyeljünk oda, és rögtön használat után töröljük le, mert könnyen lehet, hogy úgy rászárad, hogy aztán vakargathatjuk. Lehet, hogy ez a filc típusától is függ, nem tudom. Ki kell próbálni.

Csináltam egy szép színes és egy patronkímélő verziót. Kinek hogy tetszik jobban.
 Letölthető itt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése