Oldalak

2014. június 16., hétfő

Quartett Obst1

Ez a gyümölcsös kártyajáték többféleképpen játszható.
A kvartett játékszabálya a következő:
Kiválasztunk a pakliból kb. 8 kvartettet, azaz 32 lapot. Vagy kevesebbet. De mind az 56 db-ot ne, az nagyon sok lesz.  Arra is figyeljünk, hogy a narancsot és a mandarint nem célszerű egyszerre a játékban hagyni, mert eléggé hasonlítanak egymásra, csak a keveredés lesz belőle.
Összekeverjük, szétosztjuk a gyerekek közt egyenlően. Így lehet, hogy van akinek több lapja lesz, nem baj. Vmi kiszámolóval kiszámoljuk, hogy ki kezd. Aki kezd, az az egyik társától megkérdezi, hogy van-e olyan lapja, amire neki szüksége van. Bárkit kérdezhet, de csak olyan lapot kereshet, amilyenből neki már legalább egy van. (Nem kell a gyereknek komplett mondatot képezni, elég, ha annyit mond, hogy „frohe Birne”.) Ha a kérdezett gyereknek van ilyen kártyája, oda kell adnia. A kérdező egészen addig kérdezhet (bárkitől), amíg a kérdezetteknek van a keresett kártyájuk. Ha olyant kérdez, ami nincs, akkor a kérdezett van soron. Ha vkinek összejön egy kvartett (tehát például 4 db körte), azt leteszi az asztalra. Aki a legtöbb kvartettet gyűjti össze, az nyert.
Ha csak ketten játszanak, akkor mindketten 10 lapot kapnak, a többit letesszük középre. Ha vki nem kapja meg a keresett kártyát, akkor húz egyet a pakliból, és utána a másik kérdez.
Ezt leegyszerűsítve játszhatjuk úgy is, hogy nem kell megnevezni a gyümölcsök érzéseit, csak a gyümölcsöt magát. Tehát nem azt kérdezzük, hogy „frohe Birne”, csak egyszerűen „Birne”. Így egyszerűbb is a játék, és gyorsabb is.
Fekete Pétert is játszhatunk vele.
Ehhez a kártyák felét kivesszük a pakliból, hogy minden gyümölcsből 2db legyen. Plusz hozzáadjuk a Fekete Péter kártyát. A kártyákat összekeverjük, egyenlően szétosztjuk. Ha vkinél pár van, leteszi. Ezután a gyerekek egymástól húznak, sorban. Aki közben párt talál, leteszi. Akinél a végén a Fekete Péter marad, az veszít. Ez a játék egyszerű, izgalmas, vicces, de nyelvileg csak akkor hasznos, ha közben beszélünk is a játékban szereplő gyümölcsökről. Mert ugye itt nem kell kérdezni egymástól, tehát elvileg néma csendben is játszhatnánk. Aki látott már gyereket közelről, az tudja, hogy miért használtam feltételes módot. J

Patsch! játékot is játszhatunk vele. Erről itt.

A kártyajátékoknál szem előtt kell tartani azt is, hogy egy 5-6 éves gyerek nem nagyon tud több kártyalapot tartani a kezében úgy, hogy az ne hulljon ki. És nem vmi élvezet a játék, ha a gyerek folyton a lapjait szedegeti össze. Ennek kiküszöbölésére lehet kapni többféle kártyatartót, ezek nagyon hasznosak lehetnek.
Ez például szerintem kimondottan jópofa. 
De ez is praktikus lehet. 
De aki nem akar ennyit költeni rá, annak itt egy saját készítésű költséghatékony megoldás:
Ötlet innen.
A kártyacsomag 56db gyümölcsös kártyából és egy Fekete Péter kártyából áll.
A kártyajáték megvásárolható az Obst1 csomag részeként itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése